Pivopije
Ljudi su počeli praviti pivo prije 6.000 godina
Ljudska rasa ima dugotrajnu povijest ispijanja laganog alkoholnog pića.

Mada je izrada piva puno složenija od izrade vina, drevni ostaci zrna pronađenih na pet lokacija u Egiptu, Njemačkoj i Švicarskoj ukazuju da su ljudi intenzivno uživali u gorkom alkoholnom napitku prije 6.000 godina, dok najstariji dokazi izrade piva u sjevernoj Kini datiraju iz doba prije 9.000 godina. Znanstvenici vjeruju da su primitivne kulture u Mezopotaniji mogle kuhati pivo od ječmenog slada 10.000 godina prije nove ere, no za to ne postoje fizički dokazi, pa su drevni Kinezi i dalje prvi službeno dokazani pivopije.
Njihovo pivo proizvodilo se korištenjem plodova gloga, kineskog divljeg grožđa, riže i meda i predstavlja najstariji poznati fermentirani napitak u povijesti koji je stariji čak i od vina.
Sudeći prema znanstvenicima koji su razvili novu metodu za analiziranje zrna, u Europi se pivo počelo proizvoditi i konzumirati prije nekih 6.000 godina. Austrijski istraživači tvrde da su otkrili prve dokaze o europskoj proizvodnji pića na bazi slada, uključujući pivo, iz žitarica koje datiraju oko 4.000 godina prije Krista. Oni kažu da je prorjeđivanje sitnog sloja tkiva u zrnu, odnosno pronalazak proteina poznatog kao aleuron koji se nalazi u zrncima zrelog sjemena i gomolja, pokazatelj ključnog procesa u izradi i fermentaciji piva, a ostaci starih zrna prethodno uzeti sa pet lokacija u Egiptu, Njemačkoj i Švicarskoj također imaju ovaj karakterističan oblik mljevenih stijenki zrna.
Zrno pivskog ječma sastoji se od embria (začetka klice i korijenčića), pljevice, endosperma, aleuronskog sloja, omotača sjemena, amilopektina i amiloze. Ječmeni slad je osnovna sirovina za proizvodnju piva, jer preradom daje slatkutekućinu, sladovinu, bogatu fermentabilnim šećerima.
Za potrebe izrade piva ječam se mljeo i vlažio u ustima kako bi pretvorio škrob u fermentirane šećere, nakon čega bi se "pljunuo" u pivo.
Najstariji dokazi o proizvodnji piva na industrijskoj skali potiču iz starog Egipta oko 3.150. godine prije Krista, a pivo su proizvodile drevne pivovare za potrebe radnika koji su gradili piramide u Gizi. U srednjem vijeku ječmeni slad je postao glavni izvor fermentiranog šećera, a pivo postalo napitak kakav danas poznajemo.
Čitav rad austrijskih istraživača u kojem opisuju znanstvenu metodu kojom su otkrili proizvodnju piva u drevnim kulturama možete pronaći na ovoj poveznici.
Učitavam komentare ...