Nalazite se
  • Zdravlje
  • Za zdravlje je važno kako kuhamo kavu
Članak
Objavljeno: 30.03.2025. 16:34

Uppsala Universitet 

Za zdravlje je važno kako kuhamo kavu

Metoda kuhanja kave može značajno utjecati na razine prirodnih spojeva koji podižu kolesterol.

Za zdravlje je važno kako kuhamo kavu

Već je poznata činjenica da kuhana kava u džezvi (turska kava) sadrži visoke razine tvari koje podižu kolesterol, diterpen, kafestol i kahveol, što znači da je to po naše zdravlje najlošiji način pripreme omiljenog vrućeg napitka.

Švedski istraživači na Sveučilištu Uppsala, u suradnji s kolegama s Tehnološkog sveučilišta Chalmers, odlučili su dobiti sliku o sadržaju tvari koje povisuju kolesterol u kavi iz raznih vrsta aparata koji se danas najčešće koriste u kućanstvima i posebice na poslu.

Proučili su četrnaest aparata za kavu i mogli su vidjeti da razine tih tvari ovise o procesu filtriranja, jer ih ne uspijevaju svi aparati za kavu dovoljno dobro filtrirati. Pored toga problem varira između različitih tipova aparata za kavu, a koncentracije su također pokazale velike varijacije tijekom vremena.

Obični aparat za kavu s papirnatim filterom, uspijeva gotovo u potpunosti filtrirati te tvari koje podižu kolesterol, no koliko dobro konvencionalni aparati za kavu, koji se nalaze u javnim okruženjima kao što su radna mjesta, filtriraju te tvari do sada nije bilo istraženo.

gr1_lrg

U studiji su istraživači proučavali četrnaest aparata za kavu u sobama za odmor na različitim radnim mjestima, koristeći pet najuobičajenijih vrsta mljevene kave.

Uzeli su uzorke iz kave koju su kuhali aparati u nekoliko odvojenih prilika i analizirali sadržaj. Postojala je velika razlika između aparata u pogledu razina cafestola i kahveola u kavi koju su kuhali, no razine su se također mogle razlikovati u različitim vremenima.

U usporednim analizama, istraživači su istraživali espresso, francusku kavu, kuhanu kavu i kuhanu kavu protočenu kroz filter od tkanine. Kuhana kava sadržavala je najviše diterpena po šalici, a neki uzorci espressa također su sadržavali visoke razine, no postojale su velike varijacije.

Većina uzoraka kave sadržavala je razine koje bi mogle utjecati na razine LDL kolesterola ljudi koji su pili kavu, kao i na njihov budući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Za ljude koji piju puno kave svaki dan, poželjnija je kava s filtrom ili druga dobro filtrirana kava.

Ukratko rečeno, "filter kava" koja baš i nije najomiljeniji način pripreme kod nas, zapravo je najzdraviji način pripreme, iako ćemo se svi složiti da je istovremeno i najmanje ukusna.

Studiju objavljenu u časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Disease možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Uppsala Universitet
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam