Nalazite se
  • Zdravlje
  • Krv kamenica poboljšava antibiotike
Članak
Objavljeno: 22.01.2025. 16:18

Southern Cross University 

Krv kamenica poboljšava antibiotike

Istraživači su otkrili da proteini pronađeni u krvi kamenica imaju svojstva ubijanja bakterija i mogu povećati učinkovitost antibiotika.

Krv kamenica poboljšava antibiotike

Bakterije koje uzrokuju infekcije često bježe od antibiotika i imunološkog sustava stvarajući biofilmove kako bi se zaštitile. Biofilmovi su zajednice mikroorganizama koje se pričvršćuju na površine, zatvorene u ljepljivu, zaštitnu matricu, a istraživači s australskog Sveučilišta Southern Cross otkrili su da hemolimfa (tekućina analogna krvi kod kralježnjaka) koja cirkulira u unutrašnjosti tijela kamenica može ubiti bakterijske patogene u otopini i u biofilmovima.

Utvrđeno je da proteini hemolimfe kamenica sprječavaju stvaranje biofilma i ometaju biofilmove, tako da bakterije ostaju dostupne izloženosti antibioticima pri nižim dozama. Hemolimfa sadrži mješavinu proteina s poznatim antimikrobnim svojstvima koji mogu djelovati tako da izravno ubiju bakterije, kao i spriječiti ih da se pričvrste na površinu stanice.

Poznato je da su bakterije razvile otpornost na mnoge konvencionalne antibiotike zbog prekomjerne i pogrešne uporabe i predviđa se da će otpornost na antimikrobna sredstva uzrokovati 40 milijuna smrti u svijetu do 2050. godine pa je potreba za otkrivanjem novih antibiotika vrlo hitna.

Oyster-blood-extraction_credit-Kirsten-Benkendorff-low-res

Mada za dolazak novog antibiotskog lijeka razvijenog iz krvi kamenica treba proći još neko vrijeme, ovo otkriće donosi nadu za prirodne alternative u liječenju infekcija.

Drugim riječima, dok se ne počnu proizvoditi antibiotici od kamenica, srkanje ovih školjki bi nam moglo pomoći da se respiratorni mikrobi drže podalje.

Istraživači također kažu da kamenice sadrže cink koji jača imunološki sustav i imaju jako dobre polinezasićene masne kiseline i vitamine koji također pomažu modulirati imunitet.

Ako do sada još niste jeli kamenice, vrijeme je da to počnete, ako ne zbog okusa, onda zbog očuvanja zdravlja.

Studiju australskih istraživača objavljenu u časopisu Plos One možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













       

*/-->