Zelena kemija
Hrvatska mehanokemija za kemijske reakcije bez otapala
Hrvatski znanstvenici otkrili metodu istraživanja kemijskih reakcija koja će unaprijediti industriju.
Hrvatski znanstvenici dr. Ivan Halasz iz Laboratorija za sintezu novih materijala Instituta Ruđer Bošković i dr. Tomislav Friščić sa Sveučilišta McGill iz Kanade, u suradnji s međunarodnim timom znanstvenika, otkrili su potpuno novu, inovativnu i ekološku metodu za istraživanje kemijskih reakcija.
Tradicionalne kemijske reakcije izvode se pomoću otapala koja mogu biti opasna za ljudsko zdravlje i okoliš stoga predstavljaju veliki ekološki i sigurnosni problem.
Na svjetskoj razini 2011. godine je potrošeno oko 6,4 milijuna tona otapala na bazi alkohola, kao najčešće korištenog otapala u industriji. Svjetski marketinški stručnjaci predviđaju da će 2019. godine kompanije zaraditi oko 33 milijarde dolara od prodaje otapala.
Otapala koja se tradicionalno koriste u industriji predstavljaju ozbiljnu opasnost za ljudsko zdravlje i okoliš, a odgovorno upravljanje otapalima stvara znatan trošak za potrošače.
Upravo zato zadnjih desetak godina raste interes za mehanokemijom kao energetski učinkovitom alternativom koja omogućava istraživanje kemijskih reakcija bez upotrebe skupih i opasnih otapala.
Znanstvenici na čelu s dr. Tomislavom Friščićem sa Sveučilišta McGill u Kanadi i dr. Ivanom Halaszom s IRB-a, u Europskom sinkrotronskom izvoru (ESRF) smještenom u Grenobleu (Francuska), uspjeli su po prvi puta metodom difrakcije rendgenskog zračenja napraviti studiju mehanokemijske reakcije u realnom vremenu dobivši uvid u to kako pojedini aditivi utječu na reakciju, njezinu brzinu i na produkte čime su otvorili mogućnost da se reakcije mogu optimizirati za razne industrijske procese od čega bi, u konačnici, mogla imati koristi industrija, ali i naš okoliš i potrošači.
Metoda bi mogla unaprijediti razumijevanje kemijskih procesa ključnih za farmaceutsku, kemijsku i metaluršku industriju te otvoriti nove mogućnosti u području "zelene kemije" i ekološki prihvatljivog stvaranja novih kemijskih proizvoda. Rezultate istraživanja objavio je prestižni svjetski kemijski časopis Nature Chemistry.
Izvor: Znano.st
Učitavam komentare ...