Zdrava hrana
Znate li kada je sezona pojedinog voća i povrća
Ankete ukazuju da tek svaka deseta osoba zna kada je sezona neko0g određenog voća i povrća.
Svima nam je poznato da je najbolji i najsigurniji način kako izbjeći voće i povrće iz sumnjivih izvora (uvoz, plastenici, GMO..), tako da uvijek kupujete i konzumirate sezonske namirnice, odnosno ono povrće i voće koje u kraju u kojem se nalazite sazrijeva u određeno vrijeme godine. Dakako, to nije garancija da će svo takvo povrće biti doista najzdravije (osim ako nije iz provjerenog ili vašeg osobnog uzgoja), ali će smanjiti mogućnost da se hranite bezukusnim, te možda čak i opasnim namirnicama.
Prema anketi časopisa BBC Good Food Magazine sezona pojedinog voća i povrća je nepoznanica za devet od deset ispitanih Britanaca. Kako u supermarketima možemo tijekom cijele godine kupiti većinu voća i povrća čini se da sve manje ljudi uopće i zna koje voće i povrće je karakteristično za pojedino godišnje razdoblje.
Samo 4% ispitanih Britanaca točno je odredilo sezonu pune zrelosti šljiva, 5% za kupine, 10% za ogrozd (bobičasto voće kiselkastog okusa), a 9% za rabarbaru (višegodišnja zeljasta biljka). Za popularno voće poput jagoda samo četvrtina ispitanika je ispravno navela mjesece sezone, a jednako loši rezultati bili su i za povrće. U anketi je sudjelovalo 2,000 ispitanika, a najbolji rezultati postignuti su za mladi krumpir. 11% ispitanika navelo je ispravno sezonu kukuruza, 12% za bundeve te 9% za bob.
SEZONSKI KALENDAR VOĆA I POVRĆA ZA HRVATSKU
Travanj: zelena salata, brokula, cvjetača, kelj, kupus, krastavac, radič, rukola, mrkva, rotkvica, mladi luk, poriluk, matovilac.
Svibanj: zelena salata, rukola, brokula, kelj, kupus, radič, krastavac, mrkva, krumpir, špinat, blitva, rajčica, paprika, mahune, mladi luk, rotkvica, jagode, trešnja.
Lipanj: rukola, zelena salata, brokula, kelj, kupus, radič, krastavac, mrkva, krumpir, špinat, blitva, rajčica, mahune, paprika, crveni luk, patlidžan, cikla, rotkvica, jabuka, trešnja, višnja, breskva, marelica, nektarina, jagode, lubenica.
Srpanj: mrkva, zelena salata, krumpir, paprika, špinat, blitva, rajčica, buča, grašak, mahune, kukuruz, crveni luk, bijeli luk, tikvica, kupus, patlidžan, cikla, smokva, jabuka, kruška, trešnja, višnja, breskva, nektarina, marelica, bobičasto voće, lubenica, grožđe, šljiva, dinja.
Kolovoz: mrkva, zelena salata, krumpir, paprika, špinat, blitva, rajčica, buča, mahune, crveni luk, bijeli luk, matovilac, kukuruz, tikvica, patlidžan, cikla, kupus, smokva, jabuka, šljiva, kruška, breskva, marelica, bobičasto voće, lubenica, grožđe, lješnjak, limun, dinja.
Rujan: mrkva, zelena salata, špinat, blitva, rajčica, smokva, matovilac, patlidžan, kupus, cikla, buča, jabuka, šljiva, kruška, grožđe, dunja, mandarina, kesten, orah, lješnjak, limun, nar.
Listopad: mrkva, zelena salata, špinat, rajčica, kupus, cikla, kruška, jabuka, dunja, mandarina, kesten, orah, lješnjak, limun, nar.
Studeni: špinat, zelena salata, mandarina, cikla, limun, nar, kupus.
Napomena: Zimski mjeseci (prosinac – ožujak) su izostavljeni. U to vrijeme sezona je zimnice pripremljene od voća i povrća u fazi pune zrelosti (kiselog kupusa, repe, cikle, paprike, kuhane rajčice, voćnih pripravaka poput džema i pekmeza...) te voća i povrća koje je prikladno uskladišteno nakon berbe.
Izvor: Znano.st
Učitavam komentare ...