Rafael Viñoly Architects
Zračna luka dobiva vinograd na krovu i vinski podrum
Novi terminal zračne luka u Firenci, na krovu će imati vinograd od 7,6 hektara, a u podrumu će se proizvoditi vino.
Američki studio Rafael Viñoly Architects predstavio je svoje planove za međunarodni terminal u zračnoj luci u talijanskoj Firenci koji će na krovu imati vinograd.
Terminal zračne luke prostirat će se na 50.000 m2, a očekuje se da će ga godišnje koristiti više od 5,9 milijuna putnika.
Vinograd blagog nagiba će na 7,6 hektara prostora uključivati 38 redova stabljika vinove loze i neće služiti samo kao dekoracija, već će prema riječima projektanata, jedan vodeći vinar iz regije sve to održavati i proizvoditi vino koje će odležati u specijaliziranim podrumima ispod terminala.
Unutrašnjost zračne like Aeroporto Amerigo Vespucci bit će ispunjena prirodnim svjetlom zahvaljujući izdašnom ostakljenju, uključujući krovne prozore, a projekt uključuje i gradnju sedam novih parkova koji okružuju zračnu luku, kuće ta smještaj studenata, nešto prodajnog prostora i poboljšane prometne veze.
Rafael Viñoly Architects kaže da je predviđeno da će zračna luka dobiti LEED Platinum standard zelene gradnje, a projekt će biti dovršen u dvije faze, s prvom fazom koja bi trebala biti dovršena 2026. i drugom čiji je dovršetak planiran za 2035.
Nije nam poznato koja će sorta grožđa biti posađena i kako će se zvati vino koje će se prodavati u dućanima unutar zračne luke, no moramo priznati da nam se sviđa ovakva futuristička zelena gradnja.
Učitavam komentare ...