Japan
Shitburger. Doslovce jedite...
Mada je iz Japana, previše je. Znanstvenici proizveli kosani odrezak od ljudske kakice.
Poznato je kako naš organizam i probavni sustav ne iskoriste dobar dio unešene hrane, pa stoga u našoj stolici uvijek ostane neprobavljenih hranjivih sastojaka.
Mitsuyuki Ikeda, znanstvenik u Environmental Assessment centru u Okayami, dosjetio se kako iz ljudske kakice izvući te neiskorištene proteine i liptide, provući ih kroz nekoliko strojeva i biotehnoloških procesa, dodati soju i steak umak radi okusa i dodatne hranjive vrijednosti, te ih ponuditi u obliku kosanih odrezaka kao zdravi obrok pokusnim dragovoljcima, koje su začudo pronašli.
Ikeda navodi kako se ovim procesom potpuno zatvara krug reciklaže, što je po nekim aspektima praktičnije od same proizvodnje mesa, koja je veliki zagađivač sam po sebi.
"Jedini problem je u tome što zbog složenih tehnoloških procesa, proizvodnja ovog mesa košta 10-20 puta više od uzgoja i prerade životinjskog, no to je stoga što je ovo tek eksperimentalna tehnologija", kaže Ikeda.
Bilo bi zanimljivo napraviti jedan usporedni test u kojemu bi se ljudima bez objašnjenja ponudio ovaj odrezak i odresci iz poznatih lanaca hamburgera. Pitanje je koji bi proglasili boljim.
VIDEO - Shitburger
Profesoir Ikeda i njegov tim govore o proizvodnji ovog neobičnog prehrambenog artikla. Moramo vas upozoriti kako bi vas neki kadrovi ovog filma mogli uznemiriti.
Učitavam komentare ...