Riba
Konzumiranje ribe smanjuje rizik od Alzheimera
Najnovija znanstvena studija ukazuje da konzumiranje ribe jednom tjedno, znatno smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici Radiološkog udruženja Sjeverne Amerike (RSNA), objavili su studiju čiji rezultati ukazuju na to da konzumiranje pečene ili kuhane ribe jednom tjedno, uvelike smanjuje rizik od nastanka kognitivnih poremećaja, kao i Alzheimerove bolesti.
"Ovo je prva studija koja je ustanovila direktnu povezanost između konzumiranja ribe, strukture mozga i rizika od Alzheimera", izjavio je Dr Cyrus Raji, liječnik i znanstvenik Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu. "Rezultati su dokazali kako ljudi koji konzumiraju pečenu ili kuhanu ribu najmanje jednom tjedno, imaju bolje očuvan volumen sive tvari u područjima mozga koja se dovode u vezu s nastankom Alzheimerove bolesti".
Volumen sive tvari je vrlo važan za zdravlje mozga. Sve dok ostaje u visokim vrijednostima, zdravlje mozga ostaje netaknuto, no čim dolazi do smanjenja, to indicira kako se stanice mozga skupljaju.
Prema riječima Dr Rajija, rezultati su također demonstrirali i povećanu razinu kognitivnih sposobnosti kod ljudi koji konzumiraju pečenu ili kuhanu ribu.
"Radna memorija, koja ljudima omogućuje fokusiranje na razne zadaće i predaje informacije kratkoročnoj memoriji, jedna je od najvažnijih kognitivnih funkcija. Ona se razara tijekom Alzheimerove bolesti, a mi smo otkrili njezine veće razine kod ljudi koji jedu pečenu ili kuhanu ribu na tjednoj bazi, bez obzira na druge faktore koje smo također računali, poput edukacije, dobi, spola i psihičke aktivnosti", navodi Raji.
Zanimljivo je kako studija nije pokazala povećanje volumena mozga kod osoba koje konzumiraju prženu ribu, odnosno pečenu u dubokoj masnoći, poput ribljih štapića i pohanih ribljih odrezaka, stoga znanstvenici preporučaju konzumiranje svježe i neprerađene ribe, posebice kuhanu, koja se kod nas obično naziva "na lešo".
Učitavam komentare ...