Sveučilište McMaster
Bez ovih 6 namirnica veći je rizik od infarkta
Nedovoljna konzumacija šest zdravih namirnica povezuje se s većim brojem kardiovaskularnih bolesti i smrti u cijelom svijetu.
Znanstvenici sa Sveučilišta McMaster proveli su globalno istraživanje koje je bilo usredotočeno na hranu koja se obično smatra zdravom. Istraživači su izveli rezultat iz PHRI-jeve opsežne PURE studije koja je u tijeku, a zatim su to ponovili u pet neovisnih studija za mjerenje zdravstvenih ishoda u različitim regijama svijeta i kod ljudi s ili bez kardiovaskularnih bolesti (KVB).
Studija koju su vodili istraživači Sveučilišta McMaster i Hamilton Health Sciences s Population Research Health Institutom (PHRI) otkrila je da je nedovoljno konzumiranje šest ključnih namirnica povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod odraslih.
Konzumacija voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, ribe i punomasnih mliječnih proizvoda ključna je za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar. Studija je također otkrila da se zdrava prehrana može postići na različite načine, poput uključivanja umjerenih količina cjelovitih žitarica ili neprerađenog mesa.
Prethodna i slična istraživanja bila su usredotočena na zapadne zemlje i dijete koje su kombinirale štetnu, ultraprerađenu hranu s hranom bogatom hranjivim tvarima. Ovo je istraživanje bilo globalnog opsega i usredotočeno na hranu koja se obično smatra zdravom.
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je 2019. gotovo 18 milijuna ljudi umrlo od kardiovaskularnih bolesti, što predstavlja 32 posto svih smrtnih slučajeva u svijetu. Od tih smrti, 85 posto je bilo zbog srčanog i moždanog udara. Istraživači PHRI-ja i njihovi globalni suradnici analizirali su podatke 245.000 ljudi u 80 zemalja iz više studija. Rezultati su objavljeni u časopisu European Heart Journal 6. srpnja.
"Prethodni rezultati prehrane, uključujući dijetu EAT-Lancet i mediteransku dijetu testirali su odnos prehrane s kardiovaskularnim bolestima i smrću uglavnom u zapadnim zemljama. Ocjena zdrave prehrane PURE uključivala je dobru zastupljenost zemalja s visokim, srednjim i niskim prihodima ", rekao je Salim Yusuf, viši autor i glavni istraživač PURE.
"Osim većih količina voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, istraživači su pokazali da je umjerenost ključna u konzumaciji prirodne hrane", rekao je. "Umjerene količine ribe i punomasnih mliječnih proizvoda povezane su s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti. Isti zdravstveni rezultati mogu se postići umjerenom konzumacijom žitarica i mesa, sve dok se radi o nerafiniranim cjelovitim žitaricama i neprerađenom mesu."
PURE Healthy Diet Score preporučuje prosječni dnevni unos voća u dva do tri obroka, povrća u dva do tri obroka, orašastih plodova u jednoj porciji i mliječnih proizvoda u dvije porcije. Rezultat također uključuje tri do četiri tjedne porcije mahunarki i dvije do tri tjedne porcije ribe. Moguće zamjene uključivale su cjelovite žitarice u jednoj porciji dnevno i neprerađeno crveno meso ili perad u jednoj porciji dnevno.
Učitavam komentare ...